Με αφορμή ένα καινοτόμο για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα θέμα, ο ΣΕΒΕ επιχείρησε - επιτυχημένα κατά γενική ομολογία των Συνέδρων του - να "παντρέψει" τις εξαγωγές με έναν άλλο πολύ δυναμικό εξωστρεφή κλάδο της οικονομίας, ιδιαίτερα μάλιστα για την Ελλάδα, αυτόν της Ναυτιλίας, στο Export Summit VII, στις 13 Ιουνίου 2019, στη Θεσσαλονίκη.

O GS1 Association-Greece έδωσε το παρόν, εκπροσωπούμενος από τον Δρ. Γεώργιο Σαρανταυγά,  Director, Standards & Solutions, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες μεταφορές και ως εκ τούτου την αναγκαιότητα για διεθνή πρότυπα στη θαλάσσια εφοδιαστική αλυσίδα της ψηφιακής εποχής.

Οι ιδιοκτήτες επώνυμων προϊόντων (brand owners) διαθέτουν ολοένα και περισσότερο χρόνο στο να προσαρμόζουν τα δεδομένα για τα προϊόντα τους σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και ανάλογα με τις διαφορετικές απαιτήσεις των εμπόρων λιανικής, με αποτέλεσμα πολύπλοκες διαδικασίες και χαμηλής ποιότητας ή ελλιπή δεδομένα.

Με τη στήριξη του Consumer Goods Forum, ο GS1 δρομολόγησε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός απλουστευμένου και εναρμονισμένου μοντέλου για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ποιότητα στα δεδομένα. Ένα παγκόσμιο συμφωνημένο σύνολο υποχρεωτικών δεδομένων για τα προϊόντα, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του διεθνούς εμπορίου, που τελικά  θα οδηγήσει σε καλύτερη καταναλωτική εμπειρία και περισσότερες πωλήσεις.

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ενεργειακή και διατροφική επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αλκοολούχων Ποτών (spiritsEUROPE), παρουσία του Επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Vytenis Andriukaitis.

Συγκεκριμένα, η σήμανση των θερμίδων θα τοποθετηθεί στις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών, και συνεπώς και των φιαλών οίνου, με δύο μορφές, αριθμός θερμίδων ανά 100 ml και ανά μονάδα σερβιρίσματος.

Όσον αφορά τα συστατικά, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν τις πρώτες ύλες στην ετικέτα για όλα τα απλά αλκοολούχα ποτά και τη βότκα. Για τα συστατικά επίσης, η επισήμανση θα είναι προσβάσιμη μέσω smartphone. Τα πρότυπα αναπτύσσονται σε συνεργασία με τον Διεθνή Oργανισμό GS1 και θα είναι διαθέσιμα μέσω ανοιχτών εφαρμογών, οι οποίες μπορούν επομένως να αξιοποιηθούν μέσω των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.

Για να επισημάνει τη σταθερή δέσμευσή του, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αλκοολούχων Ποτών ανακοινώνει ότι έως το τέλος του 2022 όλες οι φιάλες των αλκοολούχων ποτών που πωλούνται εντός της Ε.Ε. θα διαθέτουν πληροφορίες για τη διατροφική αξία και τα συστατικά, διαθέσιμες προς τους καταναλωτές, online ή/και offline, σκανάροντας το barcode με το κινητό τους τηλέφωνο. Ο spiritsEUROPE βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον GS1, προκειμένου να αναπτυχθεί το πρότυπο που θα αποτελέσει τη κοινή γλώσσα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων.

 spirits

Ο GS1 ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως οργανισμός έκδοσης μοναδικών κωδικών αναγνώρισης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, UDI (Unique Device Identifiers).

Τα παγκόσμια πρότυπα GS1 πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση UDI κωδικών και θα υποστηρίξουν τους ρυθμιστικούς φορείς της Ε.Ε. για την εξασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής του συστήματος UDI, όπως ορίζεται από τους κανονισμούς της Ε.Ε. για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα  και τα εργαστηριακά διαγνωστικά μηχανήματα (EU Medical Device and In-Vitro Diagnostic Medical Devices regulations) και επιτρέπει στους κατασκευαστές να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που θα τεθούν σε ισχύ τον Μάιο του 2020.

Το σύστημα UDI σκοπεύει να παράσχει ένα παγκόσμιο εναρμονισμένο πλαίσιο για την ταυτοποίηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης, της ασφάλειας των ασθενών και των επιχειρηματικών διαδικασιών.

Ο GS1 έχει πιστοποιηθεί για την έκδοση κωδικών UDI από την FDA ήδη από το 2013, την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ενώ και άλλες ρυθμιστικές αρχές σχεδιάζουν επίσης να επιτρέψουν τη χρήση των προτύπων GS1 ως βάση του εθνικού τους συστήματος UDI.

 

medical devices

Με εξαιρετική επιτυχία διοργανώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 1/4/2019 το TradeUSA Workshop: “Prepare – Plan – Execute” με θέμα τις εξαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, παρουσία μελών του Επιμελητηρίου και αρκετών εξαγωγέων προϊόντων στις ΗΠΑ.

Το TradeUSA Workshop “Prepare-Plan-Execute” απευθύνεται σε εμπορικές επιχειρήσεις που στόχος τους είναι η διείσδυση ή/και η επέκτασή τους στην αγορά των ΗΠΑ και σκοπό έχει να προσφέρει συνεχή εκπαίδευση στις επιχειρήσεις, προσφέροντας σε βάθος ανάλυση σε κρίσιμα εμπορικά θέματα που αντιμετωπίζουν.

Ο GS1 Association Greece ήταν παρών, ενημερώνοντας για τις απαιτήσεις της αμερικανικής αγοράς αναφορικά με την κωδικοποίηση και τη σήμανση των προϊόντων, τις τάσεις τη τεχνολογίας αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς.

Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι οι προοπτικές για εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι άριστες, αρκεί να υπάρχει στρατηγική. Η εξωστρέφεια είναι αναγκαία, με απαραίτητη προϋπόθεση ότι υπάρχει προσανατολισμός προς τη βελτίωση των προϊόντων,  της συσκευασίας, των καλλιεργητικών πρακτικών, του μάρκετινγκ κλπ. Η επιλογή των καταλληλότερων αντιπροσώπων/διανομέων είναι ιδιαίτερα σημαντική ενώ παράλληλα κρίνεται απαραίτητη η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις εγγράφων και κανονισμών.

Οι συμμετέχοντες του TradeUSA Workshop ενημερώθηκαν σχετικά με:

  • Αμερικανική αγορά και Καταναλωτικές Τάσεις

  • Στρατηγική Marketing

  • Προδιαγραφές Συσκευασίας & η αναγκαία προσαρμογή του προϊόντος

  • Υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης ασφάλειας τροφίμων:

  • Aξιολόγηση και επαλήθευση συμμόρφωσης προϊόντων προς εξαγωγή στις ΗΠΑ

  • Σημασία του Barcoding

 

Δείτε τη σχετική κάλυψη από τα τοπικά μέσα: