Η ιχνηλασιμότητα συμβάλλει στην ασφάλεια τροφίμων

Γνωρίζετε ποια διαδρομή ακολούθησαν τα τρόφιμα που καταναλώνετε μέχρι να φτάσουν σε εσάς;

Ένα τρόφιμο περνάει από διάφορα μονοπάτια για να φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή και με τα σημερινά προβλήματα με μολυσμένα προϊόντα, βακτήρια και προϊόντα ακατάλληλα για κατανάλωση, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το τι προϊόντα βάζουν στο σπίτι τους.

Για την πρόληψη τέτοιων περιπτώσεων, οι αγρότες, οι λιανέμποροι και οι αρμόδιοι φορείς έχουν λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων. Με το παγκόσμιο πρότυπο ιχνηλασιμότητας GS1, είναι δυνατή η γνώση της προέλευσης του προϊόντος και της διαδρομής του από τον παραγωγό στον καταναλωτή, καθιστώντας κάθε διαδικασία ασφαλέστερη.

Η ιχνηλασιμότητα είναι ιδιαιτέρως αναγκαία για τον καθορισμό των ενεργειών σε περίπτωση που τα τρόφιμα πρέπει να ανακληθούν. Επειδή βασίζεται σε παγκόσμια πρότυπα, που καλύπτουν κάθε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού, μπορεί να εξασφαλίσει άμεση πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες για το προϊόν, επιτρέποντας την ταχεία και ολοκληρωμένη ανάκληση.

Τα πρότυπα GS1 βασίζονται σε μια μοναδική ταυτοποίηση που εγγυάται τη μοναδικότητα των κωδικών που αποδίδονται σε κάθε προϊόν ή υπηρεσία. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα κωδικοποιούνται με έναν συγκεκριμένο κωδικό, η παλέτα στην οποία μεταφέρονται κωδικοποιείται με έναν άλλο κωδικό, η μεταφορά τους με έναν άλλο κωδικό, και ούτω καθεξής μέχρι το προϊόν να φτάσει στο σημείο πώλησης.

Οι λύσεις ιχνηλασιμότητας του GS1 είναι επίσης ιδανικές για να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις κοινοτήτων που ακολουθούν ιδιαίτερες θρησκευτικές παραδόσεις, πεποιθήσεις ή τρόπο ζωής. Υπάρχουν πλέον αρκετές ετικέτες και σφραγίδες που εγγυώνται ότι το πωλούμενο προϊόν είναι αποτέλεσμα ορθών εμπορικών πρακτικών, διασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα και οι χώροι εστίασης είναι χαλάλ, κοσσέρ, βιολογικά, χορτοφαγικά, vegan ή οικολογικά ορθά.

Επιπλέον, τα πρότυπα GS1 διευκολύνουν τη διασφάλιση της ποιότητας και τον ακριβή έλεγχο των αποθεμάτων.

contact rs