GS1 Barcodes
Συνεργαζόμενοι με τον GS1 μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι τα barcodes που χρησιμοποιείτε είναι αποδεκτά από οποιονδήποτε συνεργάτη σας οπουδήποτε στον κόσμο.
Τι είναι το barcode;
Οι γραμμωτοί κώδικες ή αλλιώς barcodes, είναι σύμβολα που σκανάρονται ηλεκτρονικά με τη χρήση laser ή image scanner, ώστε να επιτευχθεί η αυτόματη συλλογή των δεδομένων που κωδικοποιούν.
Ανάλογα με το σύμβολο του γραμμωτού κώδικα, μπορούν να απεικονιστούν διάφορες πληροφορίες, από τον μοναδικό κωδικό GTIN ενός προϊόντος, έως τον μοναδικό σειριακό κωδικό SSCC μίας παλέτας, αλλά και άλλα δεδομένα όπως αριθμοί παρτίδας, ημερομηνίες λήξης, κλπ. Ο τύπος του barcode επιλέγεται κάθε φορά ώστε να ικανοποιήσει καλύτερα τις διαφορετικές επιχειρηματικές απαιτήσεις.
Τα barcodes παίζουν βασικό ρόλο στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς επιτρέπουν σε όλους τους συναλλασσόμενους, όπως οι λιανοπωλητές, οι κατασκευαστές, οι πάροχοι μεταφορών ή και τα νοσοκομεία, να ταυτοποιούν και να παρακολουθούν αυτόματα τα προϊόντα κατά τη διακίνησή τους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
8 βήματα για να βάλεις barcode στα προϊόντα σου
Γραμμικά barcodes (linear)
EAN/UPC
Τα barcodes EAN και UPC βρίσκονται σχεδόν σε κάθε καταναλωτικό προϊόν στον κόσμο και είναι τα μακροβιότερα και πλέον χρησιμοποιούμενα barcodes GS1. Τα προϊόντα που διακινούνται στα σημεία λιανικής πώλησης (POS) πρέπει να φέρουν ένα από τα παρακάτω barcodes: EAN-13, UPC-A, EAN-8 ή UPC-E. Κωδικοποιούν τους διεθνείς κωδικούς προϊόντων GTIN αλλά χρησιμοποιούνται και για τη σήμανση ειδικών κωδικών όπως για προϊόντα μεταβλητού βάρους ή εκπτωτικών κουπονιών.Τα σύμβολα EAN/UPC μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης και για μονάδες εμπορίας που δεν προορίζονται για λιανική πώληση.
GS1 DataBar
Το σύμβολο GS1 DataBar απεικονίζει τον κωδικό τους προϊοντος GTIN αλλά μπορεί να περιέχει και επιπλέον πληροφορίες, όπως ο αριθμός παρτίδας ενός προϊόντος ή η ημερομηνία λήξης και το βάρος του. Αποτελεί μία οικογένεια γραμμικών (μονοδιάστατων) συμβολογιών, που το μικρό τους μέγεθος και η ικανότητά τους να περιλαμβάνουν επιπλέον χαρακτηριστικά τα καθιστούν κατάλληλα για συγκεκριμένες εφαρμογές όπως για τα φρέσκα τρόφιμα που προορίζονται για πώληση σε POS. Η χρήση τους συστήνεται μετά από συμφωνία μεταξύ των εμπορικών εταίρων ότι είναι εφικτή η ανάγνωση από laser scanners καθώς και η περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων τους.
ITF-14
Το barcode ITF-14 προορίζεται για συσκευασίες που δεν διακινούνται στα σημεία λιανικής πώλησης. Η συμβολογία αυτή είναι κατάλληλη για την απευθείας εκτύπωση πάνω στα χαρτοκιβώτια και ειδικά πάνω σε κυματοειδές χαρτόνι, επειδή οι απαιτήσεις ποιότητας εκτύπωσης είναι μικρότερες. Το barcode ITF-14 απεικονίζει τον κωδικό GTIN και χρησιμοποιείται όταν δεν χρειάζεται να απεικονιστεί κάποια επιπλέον πληροφορία σχετικά με τα προϊόντα, όπως η ημερομηνία λήξης, το καθαρό βάρος ή ο σειριακός αριθμός.
GS1-128
Το barcode GS1-128 μπορεί να απεικονίσει τον κωδικό GTIN ενός προϊόντος αλλά και πρόσθετες πληροφορίες, όπως σειριακούς αριθμούς, αριθμούς παρτίδας, ημερομηνία λήξης, ποσότητες, αριθμό παραγγελίας πελάτη κλπ. κάνοντας χρήση των δεικτών εφαρμογής GS1. Χρησιμοποιείται κυρίως σε ετικέτες μονάδων logistics, σε συσκευασίες προϊόντων μεταβλητού βάρους που προορίζονται γαι χονδρική πώληση καθώς επίσης στην υγειονομική περίθαλψη. Δεν προορίζεται για προϊόντα που διακινούνται σε σημεία λιανικής πώλησης.
Δισδιάστατα barcodes (2D)
Τα 2D barcodes αποτελούνται από σκούρα και φωτεινά διαστήματα σε ένα πλέγμα, όπως μια σκακιέρα. Μπορούν να απεικονίσουν πολλά δεδομένα σε ένα σχετικά μικρό σύμβολο και χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη μεταποίηση και την αποθήκευση μέχρι τα logistics και την υγεία. Τα πλέον χρησιμοποιούμενα δισδιάστατα barcodes (2D) είναι:
GS1 Data Matrix
To σύμβολο GS1 DataMatrix μπορεί να απεικονίσει τον κωδικό GTIN αλλά και πρόσθετες πληροφορίες για ένα προϊόν, χρησιμοποιώντας τους δείκτες εφαρμογής GS1. Αφορά κυρίως επιχειρήσεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που επιθυμούν να εκτυπώσουν barcodes στα υποκείμενα σε κανονισμούς προϊόντα υγείας τους. Χρησιμοποιείται ωστόσο και σε άλλες εφαρμογές όπως για βιομηχανικά προϊόντα μικρού μεγέθους.
GS1 QR Code
Το QR Code γενικά είναι ένα δισδιάστατο 2D σύμβολο που δίνει τη δυνατότητα απεικόνισης πληροφοριών σε περιορισμένη επιφάνεια. Η ανάγνωσή του γίνεται από image scanners και σύγχρονα κινητά τηλέφωνα (smartphones). Χρησιμοποιείται κυρίως για λόγους marketing και με σκοπό να απεικονίσει μια διεύθυνση URL, ώστε ο καθένας να αντλεί με εύκολο και άμεσο τρόπο επιπρόσθετες πληροφορίες για μία εταιρία ή ένα προϊόν. Το GS1 QR Code είναι ειδικά δομημένο για να κωδικοποιεί την ηλεκτρονική διεύθυνση σε συνδυασμό με το διεθνή κωδικό εμπορίας του προϊόντος GTIN-8, GTIN-12 ή GTIN-13.
2D barcodes στο Λιανεμπόριο
Τα barcodes της επόμενης γενιάς. Ένα σκανάρισμα. Απεριόριστες δυνατότητες.
Τα κλασικά barcodes πρέπει να τυπώνονται απαραίτητα με μαύρο χρώμα πάνω σε λευκό φόντο; Όχι!
Οι τυπικοί scanners “βλέπουν” τα σύμβολα διαφορετικά από το ανθρώπινο μάτι μιας και λειτουργούν μετρώντας την ανακλαστικότητα της κόκκινης δέσμης που εκπέμπουν. Έτσι, μία αντίθεση που σε εμάς φαίνεται ικανοποιητική, ίσως και να μην είναι επαρκής.
Παρότι λοιπόν ο πιο αξιόπιστος συνδυασμός χρωμάτων είναι μαύρες γραμμές πάνω σε λευκό φόντο, μπορούν να λειτουργήσουν και άλλοι συνδυασμοί, αρκεί να λαμβάνουμε υπόψη τα εξής:
- Τα σκούρα/ψυχρά χρώματα όπως μαύρο, μπλε και πράσινο είναι κατάλληλα για τις γραμμές.
- Τα ανοιχτά/θερμά χρώματα όπως κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί είναι κατάλληλα για το φόντο.
- Προτείνεται να χρησιμοποιούνται πλακάτα χρώματα και όχι σύνθετα, και με αρκετή πυκνότητα στο μελάνι των γραμμών ώστε να μην δημιουργούνται κενά.
- Τα γυαλιστερά υποστρώματα μπορεί να μεταβάλουν την ανακλασιμότητα, γι’ αυτό προτείνεται να γίνονται δοκιμές πριν την εκτύπωση.
- Τα διαφανή περιτυλίγματα μπορεί επίσης να μειώσουν την αντίθεση, γι’ αυτό συστήνεται να γίνονται έλεγχοι στην τελική μορφή της συσκευασίας, αν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος περιτυλίγματος.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να υποβάλετε για ποιοτικό έλεγχο δείγματα των εκτυπωμένων barcodes των προϊόντων σας, ώστε να επιβεβαιώσετε ότι η εκτύπωσή τους είναι σωστή κι έτσι να αποφύγετε τυχόν προβλήματα μη αναγνωσιμότητας, που συνήθως στοιχίζουν πολύ.
Σε ποιο σημείο τοποθετούνται τα barcodes;
- Δείτε πληροφορίες και παραδείγματα για την επιλογή της θέσης του barcode, ανάλογα με το είδος του, σε ποιο περιβάλλον σκανάρεται, το σχήμα της συσκευασίας ή τη μέθοδο εκτύπωσής της.
-
Τα barcodes είναι fun art!
Δεν είναι απαραίτητα μαύρα ή ορθογώνια, μονότονα ή αδιάφορα. Όταν οι γραφίστες έχουν έμπνευση, γίνονται ακόμη πιο δημιουργικοί και καινοτομούν, βάζοντας πραγματικά ιδιαίτερα barcode στα προϊόντα.
Πώς αποφασίζω το μέγεθος του barcode;
Το μέγεθος του barcode επηρεάζει την αναγνωσιμότητά του και γι' αυτό θα πρέπει εξαρχής να προβλέπεται ο απαραίτητος χώρος γι' αυτό κατά τον σχεδιασμό της ετικέτας ή της συσκευασίας, ώστε να είναι λειτουργικό.
Το μέγεθος του barcode επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως:
- το είδος του, μιας και για κάθε τύπο barcode υπάρχει ένα προκαθορισμένο ελάχιστο και μέγιστο μέγεθος.
- το περιβάλλον στο οποίο θα σκαναριστεί, γιατί barcodes που προορίζονται για τα POS δεν πρέπει να είναι μικρότερα από το προβλεπόμενο, ενώ αν προορίζονται για αποθήκες θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλα ώστε να διαβάζονται από απόσταση όπως π.χ. από τον χειριστή ενός περονοφόρου.
- οι συνθήκες εκτύπωσης, καθώς μηχανήματα που εκτυπώνουν barcodes με pixels ή κουκκίδες δεν είναι δυνατόν να παράγουν όλα τα επιτρεπτά μεγέθη.
Επιπλέον δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι:
- Τα σύμβολα είναι αναγνώσιμα από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οπότε ένα barcode που δεν χωράει οριζόντια, ίσως είναι εντάξει σε κάθετη διάταξη.
- Όλοι οι τύποι barcodes πρέπει να έχουν ελεύθερες ζώνες πριν την πρώτη και μετά την τελευταία γραμμή, για να σκανάρονται με επιτυχία
- Η μείωση του ύψους μειώνει την αναγνωσιμότητα από οποιαδήποτε κατεύθυνση και πρέπει να θεωρείται η τελευταία λύση, όταν η διαθέσιμη επιφάνεια δεν επαρκεί.
-
Οι Γενικές Προδιαγραφές GS1 είναι το βασικό σημείο αναφοράς για τα πρότυπα GS1 και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούνται οι κωδικοί και τα barcodes GS1.
Γιατί το barcode να είναι GS1;
Συνεργαζόμενοι με τον GS1 μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι τα barcodes που χρησιμοποιείτε και οι μοναδικοί κωδικοί σας θα είναι αποδεκτοί από οποιονδήποτε συνεργάτη σας οπουδήποτε στον κόσμο.
Τα GS1 barcodes ανήκουν στο πλέον διαδεδομένο σύστημα κωδικοποίησης και σήμανσης προϊόντων διεθνώς. Εθνικοί οργανισμοί-μέλη σε 116 χώρες, 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις χρήστες του συστήματος GS1 και 10 δισεκατομμύρια συναλλαγές καθημερινά, επιβεβαιώνουν ότι τα πρότυπα GS1 δημιουργούν την κοινή γλώσσα του επιχειρείν.
Η εγκυρότητα των GS1 barcodes πιστοποιείται από κάθε ενδιαφερόμενο μέσω της υπηρεσίας Verified by GS1, στο οποίο ανατρέχουν για έλεγχο επιχειρήσεις, τελωνειακές και ελεγκτικές αρχές, δημόσιοι φορείς για επιβεβαίωση στοιχείων και εντοπισμό πλαστών προϊόντων, e-shops, τελικοί καταναλωτές ακόμη και μέσω κινητών τηλεφώνων.
Τα κωδικοποιημένα προϊόντα και τα βασικά χαρακτηριστικά τους, περιλαμβάνονται στον παγκόσμιο κατάλογο προϊόντων GS1 Registry, τη μεγαλύτερη πηγή αξιόπιστων πληροφοριών για τα προϊόντα παγκοσμίως, που είναι προσβάσιμος μέσω της πλατφόρμας Verified by GS1.
Συχνές ερωτήσεις
Μπορείτε να πληκτρολογήσετε τον κωδικό barcode ενός προϊόντος, μιας μονάδας logistics ή τον κωδικό θέσης και να βρείτε σε ποιά εταιρία αντιστοιχεί, μέσω της υπηρεσίας Verified by GS1.
Χρειάζομαι κωδικούς GTIN για τα προϊόντα μου
Η μοναδικότητα και εγκυρότητα των κωδικών GTIN και των GS1 barcodes εξασφαλίζεται μόνο όταν αυτά έχουν εκδοθεί από εθνικούς οργανισμούς GS1 που αποτελούν την αποκλειστική πηγή για την διαχείρισή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο GS1 Association Greece είναι σύνδεσμος μη κερδοσκοπικός, μέλος του διεθνούς Οργανισμού GS1, νόμιμος και μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση κωδικών barcodes GS1 με προθέματα 520 και 521.