Κωδικοί για logistics – SSCC

Η εφοδιαστική σας αλυσίδα και οι διαδικασίες logistics πρέπει να εξελίσσονται για να συμβαδίζουν με τις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις, ακριβώς όπως οι απαιτήσεις των πελατών σας. Σε ένα οικονομικό πλαίσιο όπου οι μεταφορές ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες έως και 80% και το ηλεκτρονικό εμπόριο γνωρίζει εκθετική ανάπτυξη μιας και υπολογίζεται διπλασιασμός στον όγκο των αποστολών έως το 2030, η διαχείριση των μονάδων logistics απαιτεί περισσότερο από ποτέ στρατηγικές αποφάσεις από την επιχείρησή σας.

Η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών εξαρτάται από την αποτελεσματική αναγνώριση και σήμανση των μονάδων logistics. Κοινοί κανόνες που χρησιμοποιούνται από όλους τους εμπλεκόμενους, σας επιτρέπουν να κάνετε την αλυσίδα εφοδιασμού σε κάθε σημείο της πιο αποτελεσματική.

Τι είναι μία μονάδα logistics;

icon top tip 7
Μία μονάδα logistics είναι ένα αντικείμενο οποιασδήποτε σύνθεσης που προορίζεται για τη μεταφορά ή την αποθήκευση, και του οποίου η διαχείριση είναι απαραίτητη σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως ένα χαρτοκιβώτιο που περιέχει 12 φούστες και 20 σακάκια σε διάφορα μεγέθη και χρώματα ή μία παλέτα με 40 κιβώτια που το καθένα περιέχει 12 δοχεία μπογιά.

Κωδικοποίηση και Σήμανση μονάδων logistics

Κωδικοποίηση με SSCC

Οι μονάδες logistics αναγνωρίζονται μοναδικά με τον Σειριακό Κωδικό Μονάδων Logistics - SSCC (Serial Shipping Container Code). Ο SSCC είναι μοναδικός για κάθε μονάδα logistics και λειτουργεί ως ένας μοναδικός αριθμός κυκλοφορίας για χρήση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και για όλη τη διάρκεια ζωής της μονάδας logistics.

Eίναι το κλειδί για την ιχνηλασιμότητα, καθώς προσδιορίζει μοναδικά κάθε μονάδα logistics και το κατανεμημένο περιεχόμενό της, επιτρέπoντας στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν με ακρίβεια κάθε μονάδα logistics.

Ο SSCC αναφέρεται σε κάθε δελτίο αποστολής ή δελτίο παραλαβής, καθώς και σ’ όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα που σχετίζονται με τη μεταφορά.

Σήμανση με GS1-128 ή EPC/RFid

Ο κωδικός SSCC απεικονίζεται με barcode GS1-128 και χρήση του δείκτη εφαρμογής AI (00) ή μέσω ετικετών EPC/RFId. Η ανάγνωση του SSCC σε κάθε μονάδα logistics επιτρέπει την παρακολούθηση και τον εντοπισμό μεμονωμένων μονάδων, συνδέοντας τη φυσική ροή των προϊόντων με τη ροή των σχετικών με αυτά πληροφοριών.

Απεικόνιση των πληροφοριών μίας μονάδας logistics

O GS1 έχει ορίσει μία πρότυπη δομή για τις ετικέτες logistics, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τοποθετείται από τον αποστολέα και φέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το χειρισμό και τη μεταφορά της μονάδας logistics, σε απλό κείμενο και σε barcode. 

Το βασικό χαρακτηριστικό της ετικέτας logistics GS1 είναι ότι περιλαμβάνει πάντα τον Κωδικό SSCC, τον μοναδικό GS1 σειριακό κωδικό της μονάδας logistics, και επιπλέον περιέχει βασικές πληροφορίες για την ιχνηλασιμότητα των ροών της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως μονάδα αποστολής GTIN, DLC (χρήση κατά ημερομηνία), αριθμό παρτίδας.

Κοινοποίηση πληροφοριών μονάδων logistics

Όταν η πληροφορία των κωδικών SSCC κοινοποιείται ηλεκτρονικά μέσω EDI ή EPCIS οι επιχειρήσεις μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα σχετικά με την κατάσταση των εμπορευμάτων κατά τη μετακίνησή τους και να τα συνδέουν αξιόπιστα με πληροφορίες μεταφοράς όπως τις λεπτομέρειες των φορτίων. Παρέχεται επίσης τη δυνατότητα υλοποίησης μιας ευρείας κλίμακας εφαρμογών όπως Cross-docking, δρομολόγηση αποστολών, αυτόματη παραλαβή, κλπ.

GS1 Symbol Combined Learning RGB 2016 09 08 1

Δημιουργείστε κωδικούς SSCC και εκτυπώστε τη δική σας ετικέτα logistics μέσω της υπηρεσίας GS1 Print.

Δείτε περισσότερα

Χρειάζομαι SSCC

Η δημιουργία ενός κωδικού SSCC προϋποθέτει ότι έχει αποδοθεί στην επιχείρησή σας εταιρικό πρόθεμα GS1.
 
Στη συνέχεια, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις υπηρεσίες μας προκειμένου να δημιουργήσετε κωδικούς SSCC, να τους απεικονίσετε με σύμβολα GS1-128 και να δημιουργήσετε μία πρότυπη ετικέτα logistics GS1.
Image

Οφέλη από την εφαρμογή του SSCC και της ετικέτας logistics GS1

  • Μοναδική αναγνώριση για κάθε είδους μονάδων αποστολής με μία ετικέτα, αποδεκτή από όλη την αλυσίδα εφοδιασμού παγκοσμίως
  • Ιχνηλασιμότητα σε κάθε σημείο της εφοδιαστικής αλυσίδας 
  • Διευκόλυνση των λειτουργιών παραλαβής από τους προμηθευτές και αποστολής στους πελάτες
  • Αξιοπιστία πληροφοριών χάρη στη δυνατότητα για αυτόματη λήψη δεδομένων
  • Εναρμόνιση της φυσικής ροής των προϊόντων με τη ροή των πληροφοριών
  • Βελτιωμένες διαδικασίες ελέγχου στην αποθήκευση και διανομή
  • Δυνατότητα για αυτοματοποίηση διαδικασιών, όπως καταχωρήσεων, διαχείρισης αποθεμάτων
  • Συνεπής σύνδεση με επαγγελματικά μηνύματα ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων (EDI)
  • Αυξημένη ταχύτητα επεξεργασίας των παραδόσεων
  • Βελτιωμένη αντιστοίχιση παραδόσεων με τιμολόγια

Μονάδες logistics και SSCC - τι χρειάζεται να ξέρω

Ο SSCC είναι ένα κρίσιμο κλειδί για την ιχνηλασιμότητα, αφού προσδιορίζει μοναδικά κάθε μονάδα logistics και το περιεχόμενό της.

Ο SSCC επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν την κάθε μονάδα logistics για αποτελεσματικότερες διαδικασίες παραγγελίας, μεταφοράς και διαχείρισης.

Ο SSCC μπορεί να κωδικοποιηθεί σε barcode ή ετικέτα EPC/RFID, διασφαλίζοντας ότι η μονάδα logistics μπορεί να αναγνωρίζεται με ακρίβεια και ευκολία καθώς ταξιδεύει μεταξύ εμπορικών εταίρων, οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο SSCC είναι πλήρως συμβατός με ISO/IEC 15459.

Όταν τα δεδομένα SSCC κοινοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω EDI ή EPCIS, αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των μονάδων logistics και να τις συνδέουν με αξιόπιστες σχετικές πληροφορίες όπως στοιχεία αποστολής.

This image for Image Layouts addon

Θέλετε κι εσείς να χρησιμοποιήσετε διεθνή πρότυπα αναγνώρισης;

Ο GS1 είναι ο μόνος οργανισμός που αποδίδει διεθνώς αποδεκτά εταιρικά προθέματα κωδικών, ώστε να δημιουργείτε διεθνείς έγκυρους SSCC και τους σχετικούς γραμμικούς κώδικες GS1-128, για τον μοναδικό προσδιορισμό των μονάδων logstics.

Στην Ελλάδα, νόμιμος και μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας του είναι ο GS1 Association Greece, που δημιουργήθηκε και διοικείται από επιχειρήσεις-χρήστες των προτύπων GS1 και είναι υπεύθυνος για την απόδοση κωδικών με προθέματα 520 & 521.

contact rs