Νέα

Παγκόσμιο Συνέδριο GS1 Ηealthcare στη Βουδαπέστη

23 Νοεμβρίου 2015, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Βέλγιο: Με τη συμμετοχή 300 και πλέον ηγετικών στελεχών του κλάδου της υγείας από 43 χώρες, πραγματοποιήθηκε το 28ο Συνέδριο GS1 Healthcare στη Βουδαπέστη στις 20-22 Οκτωβρίου, με θέμα «Patient Safety and Supply Chain Security»

Οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο, προσπαθούν να παρέχουν στους ασθενείς την καλύτερη δυνατή φροντίδα ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, η προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις: την παραχάραξη, τις αναποτελεσματικές και δύσκολες ανακλήσεις προϊόντων, τις λανθασμένες φαρμακευτικές αγωγές και την έλλειψη εντοπισμού αποθεμάτων - τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτούνται ριζοσπαστικές αλλαγές. Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τον τρόπο που λειτουργούμε και να στραφούμε σε ολοκληρωμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης με την ταυτόχρονη υποστήριξη της τεχνολογίας στις καθημερινές εργασίες γιατρών και νοσηλευτών με επίκεντρο πάντα τον ασθενή. Τα πρότυπα GS1 διαδραματίζουν καίριο ρόλο στο να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή μοναδικών στοιχείων ταυτοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της υγειονομικής περίθαλψης. Τα πρότυπα GS1 επιτρέπουν την πλήρη διαφάνεια, ανεξάρτητα από το πού ή πότε ένας ασθενής λαμβάνει φροντίδα.

Οι κ.κ. Stefano Soro και Laurent Selles από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μίλησαν για τις νέες, υπό συζήτηση, απαιτήσεις για την ασφάλεια των ασθενών. Ο κ. Soro παρουσίασε τα χαρακτηριστικά ασφάλειας για τα φάρμακα, που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την EE, ενώ ο κ. Selles αναφέρθηκε στα σχέδια για την επερχόμενη ευρωπαϊκή οδηγία για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.
Άλλα θέματα που καλύφθηκαν, αφορούσαν στην εφαρμογή του κανόνα της U.S. FDA για την μοναδική αναγνώριση των ιατρικών συσκευών (UDI), στις συστάσεις του APEC για ιχνηλασιμότητα και στο αίτημα των νοσοκομείων για την σήμανση των φαρμάκων με barcode σε επίπεδο unit dose.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις USAID και UNFPA παρουσίασαν πώς σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα πρότυπα GS1 για να εξασφαλιστεί πλήρης ταυτοποίηση δεδομένων σε όλη την ροή διαχείρισης των εργασιών τους.

Οι εργασίες του Συνεδρίου επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή των προτύπων GS1 στα νοσοκομεία, με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από εκπροσώπους των Derby και Portsmouth NHS Trusts (UK), Tweesteden Hospital, Tilburg και Bernhoven Hospital, Uden (the Netherlands), University Hospital of Schleswig Holstein (Germany) και Centro Hospitalar Lisboa Norte (Portugal) , από σημαντικούς φορείς όπως το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής και NEHTA (Αυστραλία), Eucomed και EMVO και από την πλευρά των προμηθευτών, της Abbott, AmerisourceBergen, Pfizer και Teva.

Βραβείο για την καλύτερη εφαρμογή των GS1 standards στο χώρο τους, έλαβαν το Portsmouth Hospital NHS Trust και το Derby Teaching Hospital NHS Foundation Trust. Ο κ. Jackie Pomroy, επικεφαλής procurement services της Ν.Αγγλίας, δήλωσε: «Είμαστε ευχαριστημένοι για το βραβείο αυτό που είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης σκληρής δουλειάς μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι η απόδειξη για την αυξανόμενη χρήση των προτύπων GS1 στον κλάδο της υγείας, τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και παγκοσμίως. Η υιοθέτηση των προτύπων GS1 από όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους προμηθευτές τους, θα δημιουργήσει οφέλη αποδοτικότητας, ποιότητας και ασφάλειας για όλα τα μέρη.»

Βραβείο αναγνώρισης για την εξαιρετική συμβολή του στην εφαρμογή των προτύπων GS1 στην υγεία, αποδόθηκε επίσης στον κ. George Nikolaou από το Groupe de l'Est Francilien Hospital of Coulommiers.

Ο κ. Μiguel Lopera, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του GS1 δήλωσε:«Με την ασφάλεια των ασθενών σε κίνδυνο, η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δημιουργούν στρατηγικές, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα που θα τους εξασφαλίσουν την ασφαλέστερη ροή των πληροφοριών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, σε παγκόσμιο επίπεδο».
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.gs1.org/healthcare

 

HCGS1

contact rs