Νέα

Σήμανση των ετικετών αλκοολούχων ποτών και οίνου βάσει προτύπων GS1

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ενεργειακή και διατροφική επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αλκοολούχων Ποτών (spiritsEUROPE), παρουσία του Επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Vytenis Andriukaitis.

Συγκεκριμένα, η σήμανση των θερμίδων θα τοποθετηθεί στις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών, και συνεπώς και των φιαλών οίνου, με δύο μορφές, αριθμός θερμίδων ανά 100 ml και ανά μονάδα σερβιρίσματος.

Όσον αφορά τα συστατικά, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν τις πρώτες ύλες στην ετικέτα για όλα τα απλά αλκοολούχα ποτά και τη βότκα. Για τα συστατικά επίσης, η επισήμανση θα είναι προσβάσιμη μέσω smartphone. Τα πρότυπα αναπτύσσονται σε συνεργασία με τον Διεθνή Oργανισμό GS1 και θα είναι διαθέσιμα μέσω ανοιχτών εφαρμογών, οι οποίες μπορούν επομένως να αξιοποιηθούν μέσω των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.

Για να επισημάνει τη σταθερή δέσμευσή του, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αλκοολούχων Ποτών ανακοινώνει ότι έως το τέλος του 2022 όλες οι φιάλες των αλκοολούχων ποτών που πωλούνται εντός της Ε.Ε. θα διαθέτουν πληροφορίες για τη διατροφική αξία και τα συστατικά, διαθέσιμες προς τους καταναλωτές, online ή/και offline, σκανάροντας το barcode με το κινητό τους τηλέφωνο. Ο spiritsEUROPE βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον GS1, προκειμένου να αναπτυχθεί το πρότυπο που θα αποτελέσει τη κοινή γλώσσα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων.

 spirits

contact rs