Νέα

Ο όμιλος Alibaba παίρνοντας την σκυτάλη από την Google, την Amazon και το ebay προτρέπει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τα διεθνή πρότυπα GS1

O όμιλος Alibaba, που πρόσφατα ανακοίνωσε την δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα και αποτελεί το μεγαλύτερo διεθνώς εμπορικό δίκτυο συναλλαγών μέσω διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων, λειτουργώντας σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και καλύπτοντας λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο, και υπηρεσίες cloud, προσφέρει σε καταναλωτές, εμπόρους και άλλους συμμετέχοντες τεχνολογία και υπηρεσίες για εμπορική δραστηριότητα μέσω e-commerce.

Σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου 2016, υπάρχουν 423 εκατομμύρια ενεργοί αγοραστές στην εμπορική πλατφόρμα του Alibaba Κίνας. Με βάση αυτή την πληροφορία, ο όμιλος Alibaba ενδιαφέρεται να επεκταθεί περισσότερο, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για εμπόρους και καταναλωτές που έρχονται πια σε επαφή με διεθνή brands.

Ο όμιλος Alibaba προσκαλεί τους ιδιοκτήτες των brands και τους προμηθευτές του, να υιοθετήσουν τα πρότυπα GS1 για την διαχείριση των πληροφοριών των προϊόντων τους και να χρησιμοποιήσουν τους Διεθνείς Kωδικούς Mονάδας Eμπορίας (GTIN - Global Trade Item Number) για τη μοναδική αναγνώριση των προϊόντων στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ολοι οι χρήστες προτείνεται να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο Δίκτυο Συγχρονισμού Δεδομένων (Global Data Synchronisation Network™ (GDSN®) για την άμεση – online ανταλλαγή πληροφοριών για τα προϊόντα τους. Αυτό θα βοηθήσει τους προμηθευτές/παραγωγούς να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα την αλυσίδα ανεφοδιασμού τους, θα τους παράσχει απαραίτητες πληροφορίες για την εναρμόνιση με ισχύουσες νομοθεσίες και κανονισμούς ενώ ταυτόχρονα θα τους δώσει την δυνατότητα να ανταποκριθούν στην ανάγκη των καταναλωτών για διαφάνεια. Το δίκτυο GDSN® και τα πρότυπα GS1 θα διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες των προϊόντων είναι ακριβείς και πλήρεις σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προμηθευτές και εμπόρους. Το GDSN® θα επιτρέψει επίσης στους καταναλωτές την πρόσβαση σε αυθεντικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα προϊόντα, πληροφορίες που ενισχύουν το εμπορικό σήμα και βελτιώνουν την καταναλωτική εμπειρία στην σημερινή παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρονικού εμπορίου.

Για να προωθήσει την τυποποίηση στις πληροφορίες των προϊόντων, ο όμιλος Alibaba σχεδιάζει να εφαρμόσει το GDSN® project σταδιακά. Στην 1η φάση, θα κληθούν να συμμετάσχουν στο project οι προμηθευτές σε προϊόντα Υγιεινής Διατροφής, σε είδη για μητέρες και παιδιά, προϊόντα Ομορφιάς, Μακιγιάζ και προσωπικής φροντίδας. Ο όμιλος Alibaba θα ταυτοποιήσει τα προϊόντα με GTINs ώστε να παραλάβει τις πληροφορίες των προϊόντων από τις μητρικές εταιρείες διεθνώς (brand owners) και στη συνέχεια, με βάση τα GTINs, θα τις ενσωματώσει σε όλες τις προ-συσκευασμένες κατηγορίες. Ο Διεθνής Οργανισμός GS1, το εθνικό γραφείο GS1 Κίνας και ο Όμιλος Alibaba Group από κοινού, προσκαλούν τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο project καθότι, η χρήση των προτύπων GS1, θα εξασφαλίσει την παροχή ποιοτικών πληροφοριών για το προϊόν προς στους καταναλωτές, πιστοποίηση της πληροφορίας από τον ιδιοκτήτη του εμπορικού σήματος, και κατ΄επέκταση ενίσχυση του brand και της αναγνωρισιμότητάς του διεθνώς.

Όλες οι εμπορικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου του ομίλου Alibaba θα ανανεωθούν ώστε να υποστηρίζουν την εφαρμογή των προτύπων GS1 και θα χρησιμοποιούν τους κωδικούς GTIN ως αναγνωριστικό για την ταυτοποίηση προϊόντος. Αυτό θα εξυπηρετήσει τους προμηθευτές σε διάφορα επίπεδα (έκθεση προϊόντος, παρουσίαση πληροφοριών, πιστοποίηση ποιότητας, αγοραστική εμπειρία, αποθήκευση και logistics, κλπ.). Ο όμιλος Alibaba θα είναι σε θέση να παρέχει επίσης στους προμηθευτές στατιστικά στοιχεία, αλλά και να εξασφαλίσει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πιο ολοκληρωμένες πληροφορίες για το προϊόν με απευθείας σκανάρισμα του κωδικού (Ο2Ο) προσφέροντας έτσι ακόμη καλύτερη αγοραστική εμπειρία. Οι προμηθευτές μπορούν επίσης να επιτύχουν ταχύτερη καταχώρηση των προϊόντων καθώς επίσης και την εμφάνισή τους σε πολλαπλές πλατφόρμες του ομίλου Alibaba.

O GS1 είναι ένας ουδέτερος, μη κερδοσκοπικός, διεθνής οργανισμός που αναπτύσσει και διαχειρίζεται το πλέον διαδεδομένο σύστημα προτύπων για την εφοδιαστική αλυσίδα, στον κόσμο. Ο GS1 Κίνας είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των Barcodes στην Κίνα, και είναι υπεύθυνος επίσης και για την διαχείριση του μοναδικού πιστοποιημένου data pool στην Κίνα. Ο όμιλος Alibaba μαζί με τον GS1 Κίνας έχουν επιτυχώς διασυνδέσει τα barcodes των προϊόντων με τις πληροφορίες παραγωγού/προμηθευτή, επιτυγχάνοντας εξαιρετική συνεργασία με όλες τις πλατφόρμες e-Commerce του Alibaba. Και οι δύο πλευρές ικανοποιούν την απαίτηση του καταναλωτή για πληροφορίες στα τοπικά προϊόντα της Κίνας. Στόχος του project τώρα είναι να επεκταθεί στα εισαγόμενα προϊόντα, ώστε να παραλαμβάνει και γι’ αυτά πληροφορίες μέσω πιστοποιημένων GDSN® data pools.

Σχετικά Links

 

SHOPPING FROM HOME iStock 000052304416XXLarge

contact rs